Vitaal Schagen

ingevoerd op 20-11-2015

Vitaal Schagen

Wij zijn in januari 2015 gestart met het bewegingsstimuleringsproject ‘Vitaal Schagen’. In samenwerking met Sportservice Schagen, Wonen Plus Welzijn, LSBO Schagen, stichting GALM, GGZ, Sportservice Noord-Holland en de gemeente Schagen wordt dit project uitgevoerd. Het doel van dit project is om inactieve 65 tot 75 jarige inwoners uit de kern Schagen in beweging te krijgen door het creëren van een gevarieerd laagdrempelig beweegaanbod dicht bij huis.

Fitheidstest

Zaterdag 31 oktober vond de tweede fitheidstest plaats vanuit het project Vitaal Schagen, waar 65 tot 75- jarigen uit de wijken Muggenburg en Waldervaart zich voor konden aanmelden. Vanwege de opvang van de vluchtelingen in de Spartahal, werd de fitheidstest verplaatst naar sportzaal Waldervaart. De testonderdelen die tijdens de test aan bod kwamen waren: bloeddruk, lengte/gewicht/BMI, knijpkracht, beenkracht, reactievermogen en zit- en reiktest. Ook moesten de deelnemers een vragenlijstje invullen over eenzaamheid. Na de fitheidstest heeft met iedere deelnemer individueel een adviesgesprek plaatsgevonden waarin de testscores zijn besproken. Iedere deelnemer kreeg de keuze om zich aan te melden voor het beweegprogramma of is doorverwezen naar het reguliere (aangepaste) beweegaanbod in Schagen en omstreken. Er zijn in totaal 92 mensen getest en 15 mensen zijn niet gekomen (met of zonder af bericht).

Introductieprogramma

Naar aanleiding van de testscores, de vragenlijsten over eenzaamheid en beweeggedrag, heeft met iedere deelnemer een adviesgesprek plaatsgevonden. In totaal hebben vijftien mensen zich aangemeld voor het introductieprogramma van GALM die op dinsdag van 16.00 uur tot 17.00 uur plaatsvindt in sportzaal Waldervaart in Schagen. Daarnaast zijn zeven nieuwe deelnemers aangesloten bij de GALM+ groep die na de fitheidstest in februari is gestart en zes mensen zijn doorverwezen naar bestaande groepen die ook in februari zijn gestart. De beweegprogramma’s worden vanuit gymnastiekvereniging Lycurgus Advendo uitgevoerd en zijn begonnen in week 47 (maandag 16 november t/m vrijdag 20 november).

GALM+

Voor de GALM+ groep wordt een gevarieerd aanbod samengesteld voor het gedeelte ‘bij de koffie’. Deze groep beweegt iedere woensdag van 10.30 uur tot 11.15 uur en drinken daarna gezamenlijk tot ongeveer 12.00 uur een kopje koffie of thee. Eens in de zoveel tijd krijgt iemand de gelegenheid om te komen vertellen over een bepaald thema. Er is bijvoorbeeld een Vrijwillig Onafhankelijk Adviseur (VOA) langs geweest om te vertellen over wat een VOA voor iemand kan betekenen. Daarnaast heeft Rita van Slageren van Chi Schagen een les ‘Chi Gong’ verzorgd voor de deelnemers. De volgende gasten (medewerker van de GGZ, interventie eigenaar en een verpleegkundige) staan alweer op het programma om vervolgens met de groep aan de slag te gaan.

Vervolgprogramma’s

De inwoners die op zaterdag 14 februari hebben deelgenomen aan de fitheidstest en die zich daarna hebben aangemeld voor het introductieprogramma, zijn na de zomer van start gegaan met het vervolgprogramma van GALM. Onderstaande beweeggroepen komen wekelijks bij elkaar om samen op een laagdrempelige manier te bewegen. Er worden diverse beweegactiviteiten aangeboden zoals bijvoorbeeld racketspelen, balspelen, loop-oefeningen, conditiecircuit en valpreventie.

Sporthal Groeneweg (Wilgenlaan 1a) maandag van 12.00 tot 13.00 uur;

De Blokhut (Loet 10) woensdag van 10.30 tot 12.00 uur;

Gymzaal basisschool De Rank (Vincent v. Goghlaan 2): donderdag van 15.00 tot 16.00 uur.

Bedankt!

Vrijwilligers

Namens gymnastiekvereniging Lycurgus Advendo, Sportservice Schagen en alle samenwerkingspartners, willen we iedereen ontzettend bedanken voor de inzet en hulp die alle vrijwilligers hebben geleverd. We hebben veel enthousiaste vrijwilligers in kunnen zetten om het project Vitaal Schagen mogelijk te maken. Zoals vrijwilligers huisbezoeken, testleiders, adviseurs, administratie, etc. Nogmaals bedankt voor iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen.

 

Fit-test a Fit-test a
Fit-test g Fit-test g
Fit-test i Fit-test i